måndag 18 november 2013

Moral i Elysium

Jag har funderat mycket kring budskapet i Elysium. Det kan hända att detta innehåller spoilers så om ni inte sett filmen, se den först. Den är för övrigt rätt bra tycker jag.

Okej, tillbaka till budskapet. Filmen bygger på enorma orättvisor mellan en stor fattig befolkning och en liten snuskigt rik överklassklick. Jag grät i slutet för att det slog mig att jorden kanske aldrig kommer till det stället att alla får dela på det som är bra. Att det alltid kommer finnas denna äckligt rika överklassklick (som även jag tillhör i jämförelse med andra, mer fattiga) och massor med fattiga människor som inte ens är välkomna hit pga vad? Att vi rika inte vill dela med oss för då kanske det blir sämre för oss?! Vad fan!!! Vad är det vi lär våra barn? Jo, att en ska dela med sig för allt blir så mycket bättre då. Vad i helvete hände sedan? Varför har dessa annars kanske vettiga vuxna återgått till konceptet MIN/MITT och "Jag delar ALDRIG med någon, ALDRIG!"? Vad hände på vägen upp i vuxenvärlden? Vad hände med att dela med sig till alla? Vilken jävel är det som sitter och mölar i sig världens resurser själv i smyg så att ingen annan får? Jo, alla rika överklassklickar gör det. Jag gör det men jag försöker ändra på det.

Att saker blir sämre om en delar med sig är ett oerhört egoistiskt begrepp. Ja, det blir sämre - för dig! DU får inte lika mycket och DU kanske får vänta lite på din tur. Men om en tänker lite bredare än bara sig själv så inser en ganska snabbt att det finns fördelar också. De personer som behövde exempelvis medicin kan nu få det. De behöver inte dö för att DU inte klarar av att dela med dig. Ja, det kanske finns ett underskott av medicin. Ja, DU kanske inte vill dö heller. Det jobbiga här är att alla känner nog så. De flesta tycker att just deras familj har det värst och behöver medicinen först. Och kanske är det så att just de förtjänar att få medicinen först. Därför hade det varit så bra om någon/några som älskar alla människor lika mycket och som klarar av att vara fullständigt opartisk kunde avgöra vem av alla behövande som behöver medicinen mest. Men vem ska göra detta? Gud? Tills Gud anmäler intresse får nog människorna sköta det själva misstänker jag.

2 kommentarer:

 1. Tack för kommentarerna inne hos mig, det är superkul att få dem :)

  Overollerna är beställda från lekmer.se ;)

  Hoppas ni får en fin dag idag, har ni något speciellt planerat? Kram

  SvaraRadera
 2. Jag var helt tårögd i slutet också när alla Medical ships åker ner mot jorden för att hjälpa alla. Om du gillar den filmen rekommenderar jag även "gattaca", väldigt bra film.

  http://www.imdb.com/title/tt0119177/

  SvaraRadera