tisdag 8 oktober 2013

Funderingar kring sex

Jag läste ett inlägg hos Asta för ett tag sedan där hon skriver så här bland annat:
De flesta kvinnor jag känner i min egen ålder beklagar sej över att deras makar är lata, egocentriska och initiativlösa. De vill mest dricka öl, se på sport och ha sex som de inte förtjänat.
 Inlägget i sig handlar om attraktion hos kvinnor såväl som män. Men det är själva formuleringen "ha sex som de inte förtjänat" som jag har tänkt en hel del på sedan jag läste det. Det är inte första gången jag hör detta. Vad jag reagerar på är att många människor verkar betrakta sex som något slags belöning som en ska förtjäna, annars har en inte rätt till det. Jag förstår inte denna syn alls faktiskt. Enligt mig är sex något en har för att det är skönt och för att alla involverade vill ha det - inte något en ska behöva tigga/be om/manipulera sig till. Det är ganska förnedrande att bli tilldelad sex som belöning för att en har skött sig.

Jag säger inte att en ska ha sex mot sin egen vilja. Absolut inte! Och är det så att ens lust är starkt kopplad till hur rent och fint det ser ut hemma får en ju ta upp det med sin/sina partner/s. Jag tycker bara att själva belöningskonceptet känns förnedrande. Det är för fasen inte en hund vi talar om utan ens livspartner/s.

Jag tycker inte att det finns samma problem kopplat till en KK eller engångsligg för där är det uttryckligen sagt att det endast handlar om att ha sex och i princip inget mer. Problemet uppstår då en lever tillsammans med en eller flera personer och straffar den/dem genom att inte ha sex, respektive belönar genom att ha sex.

Varför inte betrakta sex som något en gör för skojs skull och för sin egen del? Varför ställa upp och ha sex mot sin vilja bara för att ens partner/s har gjort något bra? Varför låta bli att ha sex fastän en själv vill när ens partner/s har gjort något en inte tycker om? Varför överhuvudtaget ta i beräkning annat än sin egen lust och ens partner/s lust?!

2 kommentarer:

 1. Jag har inte läst den texten, men vad du har citerat tolkar jag som en klumpig formulering mer än att eg. röra sex som en belöning. Vad som vill förmedlas är förmodligen att den lata mannen inte skapar lust hos kvinnan, men han förväntar sig ändå sex. När kvinnan då inte vill ha sex är det ju inte för att straffa honom för att han är en birahivande sportfanatiker utan för att hon inte blir kåt på någon som inte förstår att vardagen är en del av förspelet.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med om din poäng till viss del. Ja, det kan mycket väl vara en klumpig formulering i det här fallet. Det jag undrar är om det alltid är en klumpig formulering i alla sammanhang.

  Givetvis ska en inte ha sex om en inte har lust. Det har jag aldrig påstått heller.

  Det jag ifrågasätter är just den gamla stereotypen om att förspelet är en del av vardagen. Varför? Det är som att säga att en inte kan tvätta för att disken inte är diskad! Eller att en inte kan dammsuga för att toaletten inte är ren!
  Varför koppla samman dessa saker över huvud taget?

  SvaraRadera