fredag 9 augusti 2013

Mobilförbud

Ja, då har det hänt! Jag har fått mobilförbud. Jag visste att den dagen skulle komma men så snart...?
Jag har efter mycket om och men kommit fram till att den största boven i dramat "Jag orkar inte vakna på morgonen och komma iväg till jobbet i vettig tid" är att jag ligger på kvällen och läser bloggar, spelar och kollar på facebook mm långt in på småtimmarna, som ibland går över i stortimmar igen. Jag har märkt att jag inte alls kan somna om jag läser på mobilen och dessutom sover jag riktigt dåligt när jag väl somnar. Det gör att jag är supermegatrött på morgonen och orkar inte vakna ordentligt. Hela dagen blir försenad - jag vaknar sent, vi kommer till förskolan sent, jag kommer till jobbet sent, jag kommer hem från jobbet sent, jag går och lägger mig sent, ...

Nu har jag i och för sig bara testat en dag men jag märker redan enorm förbättring! Jag gick upp INNAN klockan ringde! Visserligen blev jag väckt av Victor då men jag gick upp! Dessutom hade han väckt mig en gång under natten redan och ville bli upplyft ur spjälsängen och sova med mamma i dubbelsängen. Lite välling passade han på att klämma också. Men tillbaka till mig och mitt självberöm ;).

Jag har en teori om varför jag inte kan sova när jag håller på och läser på mobilen, nämligen att hjärnan inte kan komma ner i varv och slappna av. Det finns för mycket att ta in, för mycket att kolla mer på, för mycket att fundera vidare på, för mycket, för mycket! Det går inte att slappna av på samma sätt som när man läser en bok innan man ska lägga sig. Blogg och bok kan tyckas vara snarlika, men hjärnan luras inte. Så fort det är på mobilen så tuffar den på nästan hur länge som helst och om det är en vanlig hederlig bok, så slocknar den direkt. Kan det ha att göra med att mobilen har bakgrundsljus som får kroppen att luras till att hålla sig vaken mer? Dessutom håller man denna ljuskälla närmare ansiktet än när man kollar på tv, vilket kanske är anledningen till att jag kan somna relativt enkelt framför tv:n (dock sover jag sämre när den är på) men inte "framför" mobilen.

Så, på kvällen förvisas mobilen till vardagsrummet där den får ligga och ladda istället för i sovrummet. Då kan jag omöjligen börja läsa något eller spela. Jag får helt enkelt ligga där och tråka mig till sömns. Eller somna bara så där - oftast är jag ju ändå rätt trött på kvällen.

Sedan tror jag det är bra för mig att klippa mobil-navelsträngen lite oftare. Jag måste inte ha den jämt. Jag tror att jag till och med kan må bättre över att inte ha mobilen nära hela tiden. Det blir mindre psykisk press av att hålla sig uppdaterad hela tiden om man avsiktligt tar avstånd från det, i alla fall för mig.

Nu gäller det bara att hålla sig stenhårt till detta! Jag tänkte testa resten av augusti för att se vad det blir för resultat och sedan utvärdera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar